Toplotna izolacija zunanjih zidov na zunanji strani

Multipor mineralne toplotno-izolacijske plošče, ki jih uporabljamo za izvedbo toplotno-izolacijskih kontaktnih fasad , odlikujejo trdnost in masivnost, izjemna požarna odpornost, paroprepustnost in trajnost.

Multipor je tudi ekološki material, izdelan iz naravnih surovin v ekološkem procesu proizvodnje. Po potrebi ga lahko enostavno recikliramo.

Fasade, izdelane z Multipor ploščami, so trajne in lepega videza ( brez neravnin, nagubanosti, jasnih obrisov posameznih elementov fasade (plošč), kot je to značilno pri drugih materialih in še posebej opazno v primeru slabe izvedbe).

Vgradnja Multipor plošč je čista in enostavna. Multipor ne vsebuje vlaken, zato v postopku izvedbe ne prihaja do draženja dihalnih poti, vdihovanja zdravju škodljivih snovi in težav z dihanjem. Vgradnja poteka hitro, saj so plošče priročnega formata, lahko pa jih z enostavnim rezanjem prilagodimo na potrebne dimenzije. Multipor plošče se, kot je to običajno tudi pri drugih sistemih, enostavno lepijo z lahko lepilno malto in obdelajo z armirno mrežico in nanosom lahke lepilne malte. Vgradnja je hitra, enostavna in delavcem ergonomsko prijazna.

Izvajalci so takoj prepoznali prednosti uporabe Multipor plošč, kajti material in način vgradnje je zelo enostaven, zato radi delajo z njim. Povezali so izjemne kvalitete Multipor materiala ter enostavno vgradnjo, zato ga brez zadržkov priporočajo bodočim investitorjem.

Toplotno- izolacijske Multipor plošče smo predvideli tudi za oblaganje nizkoenergijskih in pasivnih Ytong hiš, zato smo jih vključili v sistem gradnje Ytong hiš v omenjenih standardih.


Rešitve za toplotne mostove na skeletnih konstrukcijah

Multipor toplotno-izolacijske plošče so idealne tudi za zmanjšanje toplotnih mostov na armirano betonskih stebrih, gredeh in ploščah v skeletnih konstrukcijah, ki so značilne predvsem pri gradnji večjih stavb. Delo z njimi je preprosto, saj se enostavno režejo in prilagajajo na zahtevane dimenzije. Njihovo uporabo še posebej priporočamo v kombinaciji z Ytong zidaki, uporabljenimi kot polnilo v teh konstrukcijah.

Prednosti Multipor plošč kot fasadne izolacije

 • Ne gori, se ne smodi, ne oddaja dima (100% negorljiva)
 • Ščiti pred razvojem alg in gliv in to brez uporabe biocidnih sredstev
 • Masivna, dimenzijsko in oblikovno stabilna izolacija ( tudi detel je ne bo izdolbel ) , ki se ne poseda in ne krči
 • Enostavna in hitra vgradnja
 • Mineralna in ekološko neoporečna (dobila je že vrsto nagrad in certifikatov s področja ekologije)
 • Usklajen sistem za fasado.

Poglejte si nekaj referenc.

Shematski prikaz fasadnega sistema Multipor

Shematski prikaz fasadnega sistema Multipor

Tehnični podatki

Tabela:Karakteristične vrednosti za Multipor kontaktno fasado
Enota Multipor mineralna
toplotno-izolacijska plošča
Multipor lahka lepilna malta
Uredbe Evropsko tehnično soglasje
ETA-05/0093:2015atest Z-23.11-1501
EN 998-1
Tlačna trdnost kPa ≥ 300 (d = 100 - 300 mm)
≥ 350 (d = 50 - 75 mm)
CS II
Natezna trdnost kPa ≥ 80
Upogibna trdnost kPa ≥ 80
Deformabilnost 1 mm pri 1000 N
Elastični modul N/mm2 200 - 300
Gostota (v suhem stanju) kg/m3 100 - 115 ≤ 850
Koeficient paropropustnosti (μ) 3 ≤ 10
Toplotna prevodnost (λ) W/mK 0,043 (d = 100 - 300mm)
0,045 (d = 50 - 75 mm)
λ10,dry ≤ 0,21 W/mK
(P = 50 %)
vrednost v skladu z EN 1745
Specifična toplota (c) J/kgK 850
Oprijem N/mm2 ≥ 0,08
Koeficient temperaturnega raztezka (αT) 1/K 1*10-5
Absorpcija vode (kratkotrajno) po DIN EN 1609 kg/m2 ≤ 2
Absorpcija vode (dolgotrajno) po DIN EN 12087 kg/m2 ≤ 3
Vpojnost vode (u) kg/kg (23 °C/50 % rel. vlažnosti): 0,028
(23 °C/80 % rel. vlažnosti): 0,032
Sorpcijska vlažnost ≤ 6 % mase
(pri 23 °C in 80 % relativni vlagi)
Požarna zaščita A1 A2
pH vrednost 8 - 10
Dimenzijska natančnost ± 2 mm
Dimenzije 600 × 500 mm
d = 50 - 300 mm
20 kg/vrečo

Izvedba fasade

Rezanje Multipor toplotnoizolacijske plošče

Rezanje Multipor toplotnoizolacijske plošče

Nanos Multipor lahke lepilne malte

Vgradnja Multipor toplotnoizolacijskih plošč

Vgradnja Multipor toplotnoizolacijskih plošč

Vgradnja sider

Vgradnja sider

Zaključna obdelava z lahko lepilno malto Multipor

Vgradnja armirne mrežice

Zaključna obdelava fasade

Multipor fasada - estetsko odlična izvedba

Fasada, torej zaključena toplotna izolacija stavbe je povsem ravna (ni valovita oz. zgubana), kajti Multipor toplotno-izolacijske plošče so kompaktne in masivne, zato se ne posedajo in ne spreminjajo oblike kljub velikim nihanjem temperature v okolju (močno sonce poleti, mraz pozimi). Površina fasade je tako ravna, brez valov in gub, ki so značilne pri izvedbi fasad s konkurenčnimi materiali in so izrazito vidne, kadar svetloba osvetli fasado pod določenim kotom.

Fasada s toplotnoizolacijskimi ploščami Multipor ne bo lepa le takoj po vgradnji, temveč bo ostala takšna vsa leta uporabe. Zaradi vremenskih vplivov boste morda morali vmes kdaj osvežiti barvo, to pa bo tudi vse.

GARANCIJA ZA KAKOVOST VAŠE HIŠE:

Multipor bo ščitil vašo hišo pred ohlajevanjem in pregrevanjem ter v teku let ne bo izgubil svojih odličnih lastnosti. Obdržal bo isto toplotno izolativnost, še vedno bo naraven in masiven in obdržal bo estetsko dovršeno obliko.

Pogosta vprašanja glede Multipor fasade

Katere so prednosti fasade Multipor?

Mineralna toplotnoizolacijska fasada izvedena z Multipor toplotno-izolacijskimi ploščami spada v razred negorljivih gradbenih materialov A1. Celo pri izjemno visokih temperaturah, ki nastanejo v primeru požara, Multipor ne gori, ne oddaja strupenih plinov, se ne smodi in iz njega ne izhaja dim. Uporaba požarnih barier ni potrebna.

Površinska vlaga vodi do okužbe materiala z mikrobi, toda v primeru uporabe Multipor fasade ne prihaja do kondenzacije vlage. Za Multipor je značilno hitro sušenje, vodoodbojnost in paroprepustnost ter biocidno delovanje- sam material preprečuje in zavira rast mikrobov, torej alg, gliv in plesni.

Multipor je prejel okoljsko nagrado Natureplus kot tudi deklaracijo IBU najvišjega standarda A +, ki jo podeljuje eko-Institut.

Multipor mineralne plošče so masivne, dimenzijsko stabilne in enostavne za obdelavo. Odporni so proti mrčesu, mravljam, glodavcem, pa tudi detli mu ne pridejo do živega.


Ali ima fasada Multipor dovoljenje za uporabo?

Multipor fasadni sistem (ETICS) ima ETA (European Technical Assessment) ETA 14/0476.

ETA-14/0476 European Technical Assessment Multipor external thermal insulation composite system


Kako Multipor fasada reagira na ogenj ? Ali je potrebna vgradnja požarne bariere?

Multipor mineralne toplotno-izolacijske plošče spadajo v razred A1 ( skladno z DIN EN 13501-1). Multipor sistem za fasade spada v razred A2- s1 d0. Multipor ni vnetljiv, ne gori, se ne smodi in iz njega ne izhaja dim niti strupeni plini.

Dodatna požarna bariera ni potrebna.


Kakšna mora biti podlaga, torej zidovi, na katere se lahko namesti fasada Multipor ?

Osnovni zid mora biti nosilen, raven, suh in čist (torej brez poškodovanega nenosilnega ometa, lepil, ...)

Multipor plošče lahko lepimo na betonske, opečne ali porobetonske zidove. V primeru, da so zidovi predhodno ometani, mora biti omet nosilen. Podlage, ki hitro vpijajo vodo in peščene podlage morajo biti zaščitene s primerno emulzijo.

Več lahko preberete v izdaji Multipor Insulation Guide, na straneh 94-95


Kako so Multipor plošče prilepljene na zid?

Multipor je na zid pritrjen z Multipor lahko lepilno malto, ki se nanese na celotno površino Multipor plošče s primerno lopatico. V primeru neravnih površin (podlage) >5 mm (do 10 mm) se lahko Multipor plošče polagajo tudi s točkovnim nanosom Multipor lepilne malte na sredini plošče in polnim nanosom na robovih. Multipor lahko lepilno malto moramo nanesti na minimalno 70% površine Multipor plošče. Lepljenje z drugimi lepili in maltami ni dovoljeno.


Ali je potrebno sidranje Multipor fasade?

Multipor plošče morajo biti sidrane v zid na katerega se lepijo. Točno število potrebnih sider na m² je izračunano glede na obremenitve z vetrom. (min. 3.3 sidra/m²). Uporaba udarnih sider ni dovoljena.

Več informacij boste našli v brošuri Multipor Insulation Guide, od strani 63 naprej.


Katere zaključne sloje priporočate za uporabo na Multipor fasadi?

 • Mineralni zaključni sloj
 • Silikatni zaključni sloj
 • Silikonski zaključni sloj


Katere barve lahko uporabimo na fasadi Multipor?

Na Multipor fasado lahko nanesemo sledeče barve:

 • Mineralne barve
 • Paroprepustne silikatne barve

Priporočamo zaključni sloj z absorbcijo svetlobe ≥ 30.


Kako pritrditi težka bremena na Multipor fasado?

Težka bremena morajo biti pritrjena v nosilno podlago, torej v nosilni zid. Za izvedbo priporočamo posebna sidra, ki preprečijo nastanek toplotnega mostu, npr. Thermax podjetja Fischer.


Kako izvedemo stik fasade s stavbnim pohištvom (oknom)?

Stik Multipor mineralna toplotnoizolacijska plošča z okenskim okvirom se izvede z uporabo primernega profila, tako kot je to v navadi pri izvedbi fasad z drugimi materiali.


Kako so izvedeni zunanji vogali fasade Multipor?

Zunanji vogali so izvedeni z uporabo vogalnikov z armirno mrežico. Vogalnik je potrebno povezati (torej prekriti stik) z Multipor armirno mrežico, da dobimo primerno trdno površino.


Lahko z Multipor ploščami izvedemo fasado nepravilnih oblik?

Multipor plošče se enostavno režejo in oblikujejo, zato je iz moč brez velikega truda izdelati vse vrste nepravilnih oblik fasade. Multipor plošča se npr. lahko razreže na manjše dele in brez težav prilagodi radiju osnovnega zidu.


Ali se fasado z Multiporjem lahko izvede v dveh slojih?

Skladno z nemškimi dovoljenji (Z.33.43-596), se lahko Multipor toplotno-izolacijske plošče debeline od 120mm naprej vgradijo v dveh slojih. V tem primeru se na osnovni zid najprej namesti tanjši sloj izolacijskih plošč (če npr. kombiniramo plošče debeline 120 mm in debeline 200 mm, najprej namestimo debelino 120 mm). Sidramo samo prvi sloj plošč.

 

Nemški kolegi so po 20 letih pregledali fasado narejeno iz Multipor plošč. Poglejte, kaj so odkrili…https://www.multipor.com/20-year-old-multipor-etics.php