Prednosti gradnje

 

Hitra gradnja

Hitra, enostavna in zato ekonomična gradnja je osnovna prednost gradbenega sistema Ytong. Velikost blokov, hitra priprava, tanek nanos lepilne malte in prilagojeno Ytong orodje dajejo maksimalni delovni učinek. Drugih materialov ali orodja, kot so pesek, cement ali mešalec, ne potrebujemo. Gradbišče zato z lahkoto vzdržujemo urejeno in čisto.

  • Hitro gradnjo omogočajo Ytong elementi, ki so zaradi majhne teže večji v primerjavi z drugimi sorodnimi vrstami materiala.
  • Zidanje je lažje in natančnejše zaradi blokov s peresom, utorom in prijemalom ter dimenzijske točnosti Ytong elementov.
  • Pri optimalnem nanosu Ytong tankoslojne lepilne malte v debelini 2-3 mm je izdelani zid raven in skoraj brez fug, zato lahko na zid z notranje strani izvedemo Ytong tankoslojni notranji omet debeline 3-6 mm. Na zunanjo stran zidov, seveda v primeru enoslojnega zidu (torej brez dodatne toplotne izolacije), izvedemo zunanji tankoslojni omet pripravljen za uporabo na porobetonskih zidovih in upoštevamo navodila proizvajalca.
  • Gradbeni sistem Ytong obsega vse elemente za hitro in natančno gradnjo od temeljev do kritine. Z gradbenim sistemom Ytong zgrajen objekt je potresno varen, homogen in brez toplotnih mostov.

Način gradnje z Ytongom je 2-krat hitrejši od opečne gradnje.

 

Enostavno rokovanje

Uporaba gradbenega sistema Ytong v vseh fazah gradnje prinaša vrsto prednosti. Zidni bloki so lahki, na bočnih straneh imajo izdelano pero, utor in prijemalo, kar omogoča lažje prenašanje in hitrejše vgrajevanje. Preklade, strešne ter stropne plošče omogočajo montažno gradnjo. V vseh fazah gradnje priporočamo uporabo Ytong tankoslojne lepilne malte v debelini nanosa 2-3 mm. Za maksimalni učinek pripročamo tudi uporabo Ytong orodja.  


Natančna izvedba

Gradbeni elementi sistema Ytong so izdelani natančno, s toleranco do max. +/-2 mm, kajti prav preciznost dimenzij je osnova za natančno gradnjo objekta. Z uporabo Ytong tankoslojne lepilne malte je širina fug minimalna (le 2-3 mm), zato korekcije skoraj niso potrebne, kar daje objektu monolitnost v konstrukcijskem, izolacijskem in vizualnem pogledu. Prihranek gradnje z Ytongom je tako kar dvojen: porabimo manj malte in pri zaključni obdelavi tudi manj ometov.

Za končne obdelave zidov na notranji strani priporočamo Ytong tankoslojni notranji omet. Za končne obdelave zidov z zunanje strani pa v primeru izvedbe enoslojnega zidu uporabite tankoslojni omet pripravljen za uporabo na porobetonskih zidovih in upoštevajte navodila proizvajalca. Maksimalni učinek hitre in kakovostne gradnje dosežemo tudi z uporabo Ytong orodja.

 

Izvedba instalacij

Izvedba inštalacij v objektih zgrajenih z gradbenim sistemom Ytong je do 35 % hitrejša kot v objektih iz drugih materialov, kajti priprava Ytong zidu za polaganje inštalacij je zelo enostavna. Na odprtine za inštalacije ni potrebno misliti ob sami gradnji, pač pa jih zelo enostavno izdelate, ko je objekt že zgrajen. Z Ytong orodjem (strgalo za utor, nastavek na vrtalnem strojčku za izdelavo odprtin ali prebojev, električni rezkar) lahko z minimalnimi posegi v zid hitro izvedete inštalacijske kanale. Po polaganju inštalacij nastale utore enostavno in hitro zapolnite, saj so le ti minimalni, bistveno manjši kot pri opečnem zidu.

Zid iz Ytonga tudi po izdelavi inštalacijskih utorov ostane trden, ostankov Ytong materiala po izvedbi utorov pa je neprimerljivo manj kot pri opečnem zidu, zato ostane gradbišče relativno čisto.

 

Zaključne obdelave

Pravilno zgrajen Ytong zid omogoča enostavno in stroškovno ugodno izdelavo notranjih in zunanjih tankoslojnih ometov.
Notranja obdelava je preprosta, kajti pravilno izdelan Ytong zid je raven, fuge med posameznimi zidaki pa so minimalne. Zato uporabite Ytong tankoslojni omet debeline 3-6, ki ga nanesete po navodilih na vreči. S tem boste v popolnosti izkoristili prednosti gradbenega sistema Ytong.
Tudi zunanjo obdelavo lahko izvedete s tankoslojnim zunanjim ometom (izberemo primeren omet za porobeton). Le tega uporabite, kadar ne nameravate namestiti dodatne toplotne izolacije, za kar se lahko odločite, če gradite energijsko varčen objekt in uporabite Ytong zidake debeline 40 cm ter vse dodatne Ytong elemente in tako zmanjšate toplotne mostove na minimum.

Graditeljem svetujemo in priporočamo, da pri zidavi z Ytong elementi uporabljate za ta namen razvite in preizkušene Ytong materiale.

 

Zdrav življenjski prostor

Ne glede na vrsto objekta, naj bo to stanovanjska hiša ali proizvodna hala, Ytong omogoča prijetno in zdravo bivanje. Gradbeni sistem Ytong s svojo odlično toplotno izolativnostjo in dobro sposobnostjo reguliranja zračne vlage ustvarja optimalno klimo v objektu skozi vse leto.