Naše zgodbe

Ytong strop - hiter in enostaven polmontažni sistem

Ytong strop

Ytong strop je polmontažni sistem, podoben opečnemu »monta stropu«, s to razliko, da na njem ni potrebno izdelati tlačne plošče, temveč le samorazlivno polivko iz Ytong malte, s katero zapolnimo morebitne rege med polnili, da plošča ob horizontalni obtežbi deluje kot monolitna konstrukcija.

Sistem vključuje izdelane armiranobetonske grede, ki jih postavimo osno na raster 69,5 centimetra in zapolnimo z Ytong polnili, ki zaradi zarezanih ležišč lepo sedejo na gredo. Vsako peto polnilo ima utor, ki je opaž prečnemu rebru. Položen strop deluje kot rebrasta struktura z vzdolžnimi in prečnimi rebri, ki se po dodatnem armiranju zabetonirajo do višine polnila, zato je strop ne glede na razpon visok 20 centimetrov.


Svetli razpon je pri ravnih stropih 6,2 metra, pri poševnih 7 metrov. To pa zato, ker standard Evrokod zahteva nosilnost pri stanovanjskih medetažnih konstrukcijah 2 kN na kvadratni meter plus 1,2 za predelne stene. Z upoštevanjem lastne teže in obtežbe estriha dobimo pri tej obtežbi razpon 6,2 metra. Pri pisarnah so zahteve po obremenitvah še višje, zato je dovoljen razpon nekoliko manjši, 5,5 metra. Pri strehah je obtežba spet manjša in po izračunih lahko znaša razpon do 7 metrov.


Če izdelujemo strope z Ytong stropnimi ploščami, potrebujemo pri tem avtodvigalo. Pri Ytong stropu pa elemente, če je le mogoče, naložimo že kar na objekt. 80 kvadratnih metrov etaže lahko položimo v približno 160 urah, kar pomeni, da ekipa osmih ljudi to delo opravi v dveh urah.


Ytong strop se uporablja v družinskih hišah, kot tudi v večstanovanjskih objektih.
Strankam, ki se odločijo za Ytong strop, izrišemo pozicijski načrt z vsemi razporeditvami gred in armiranja ter podrobnimi dodatnimi navodili.


Oglejte si tudi: