Naše zgodbe

Naredimo sami: vrtna laterna

Porobeton je material, s katerim lahko uresničite malodane vsako oblikovalsko idejo. O tem se je prepričal tudi naš uporabnik, gospod Jože Gros, ki je sam izdelal vrtno laterno iz porobetona.

Ob tem je napisal:

 

Kako dobro bi bilo imeti laterno
Točno te misli so mi šle po glavi, ko sem začel širiti svoja bonsajistična obzorja in oblikoval prostor okrog moje zbirke bonsajev. Seveda sem takoj odhitel na splet, kjer sem želel izvedeti, če si lahko privoščim nakup laterne. Ugotovil sem, da si takšno iz marmorja, kakršno sem si želel, ne bom uspel kupiti tako kmalu, zato sem se odločil, da jo izdelam kar sam.
Rešitev sem našel na forumu bonsajistov, kjer je tema tekla o urejanju vrtov. Pred leti, se je naš podpredsednik lotil podobnega projekta in je izdelal laterno iz porobetona. »Zakaj pa ne?« sem si mislil in počasi izrisal prvi načrt za izdelavo laterne. Odločil sem se, da bom šel v korak s časom tudi z razsvetljavo in uporabil solarno celico za lučko, ki bo v laterni.
Odhitel sem do najbližje trgovine z gradbenim materialom ter nakupil zidake iz porobetona. Delo je steklo. Najprej je bilo potrebno zlepiti samo določene dele, ostale pa zgolj sestaviti, želel sem namreč, da bi laterno po potrebi lahko prestavljal. Sledilo je oblikovanje materiala, ploskve so morale biti ravne in simetrične, robove je bilo potrebno obleči v kotnike ter površine obleči v mrežico. Nenazadnje je veliko potrpežljivosti zahtevala ravno zadnja faza, pri kateri je bilo potrebno popravljati malenkosti, piliti in gladiti, dokler končni izdelek ni zadovoljil kritičnega očesa izdelovalca.
Ker je bila moja prvotna želja, da bi imel laterno iz marmorja, sem se odločil, da laterno »oblečem« v plast marmornatega fasadnega ometa. Nanašanje le tega zahteva veliko natančnosti in potrpežljivosti in ga ne priporočam v kolikor nimate z njim že izkušenj.
Po zahtevnem, večmesečnem delu sem bil končno zadovoljen z mojo unikatno svetilko. Postavil sem jo na zelenico med bonsaje in čakal, da pade mrak, da bom lahko opazoval kako svetloba iz svetilke obsveti dvorišče. In res, padel je mrak, prišla je noč in z nočjo sosed, ki je prinesel hladno pivo in pohvalil mojo svetilko in skupaj sva ob pivu pokramljala in občudovala čarobnost svetlobe, ki je prihajala iz moje svetilke.
Jože Gros