Naše zgodbe

Družina Cafuta zaživela v novi hiši iz ytonga

Družina Cafuta zaživela v novi hiši iz ytonga

Z velikim veseljem smo spremljali zgodbo družine Cafuta, ki so ji snovalci RTV oddaje Tednik, skupaj z oddajo Misija je mogoče ter številnimi gledalci in izvajalci zgradili nov dom in ji uredili človeka vredne bivalne pogoje. Ob tem dodajamo, da smo s ponosom sodelovali v akciji in podarili 29 palet gradbenega materiala YTONG skupaj z lepilno malto za celo hišo.

Tričlanska družina, 81-letna babica, mati in še ne polnoletni sin, so živeli v stari, dotrajani hiši z neustrezno električno in vodovodno napeljavo, v kateri so stene dobesedno propadale, se rušile in gnile. Družina v hiši ni imela kopalnice, niti stranišča. Ker je počila edina pipa v prostoru, so vodo shranjevali v vedrih. Zaradi dotrajanosti in neustreznih inštalacij so živeli v povsem neustreznih razmerah za ljudi, ki so obenem ogrožale tudi njihova življenja.


V akcijo za pomoč družini so se poleg omenjenih vključili tudi Zveza prijateljev mladine in Občina Podlehnik. Na naše podjetje se je obrnil sam župan občine, Marko Maučič, ki je po zaključku akcije povedal: »Veseli me, da so ljudje v Sloveniji in tudi širše še pripravljeni za dobra dejanja in za darovanje sredstev, saj je mogoče kakšen projekt izvesti le z njihovo pomočjo.«

 

Stara hiša družine Cafuta je bila tradicionalno haloško grajena in tudi nova, ki so jo zgradili kot nadomestno, je morala ostati znotraj istih gabaritov. Po besedah novinarke Tednika Amalije Jelen Mikša, je prenovljena hiša ravno pravšnja, saj gre za okolje, v katerem živi veliko ljudi na robu preživetja in so njihove razmere skromne. »Gre za skromno hišo, s skromnimi prostori in pohištvom iz druge roke, a predstavljam si, da bo v tej hiši družina, ki je na nek način posebna, ki se v okolici ne znajde najbolje in ki je živela na zelo skromen način, zaživela življenje, ki se nam zdi popolnoma normalno.«


Navdušena je bila tudi Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je bila ob koncu akcije prepričana, da bo družina v svojem prenovljenem domu čutila vso vloženo energijo, ki je ena sama ljubezen, in bo v njej živela tudi naprej.

 

Akcija je bila izjemno hitro izpeljana, saj je bila hiša zgrajena in opremljena v dobrih treh tednih. Gradbeni material YTONG je bil za projekt idealen, saj z njim lahko gradimo zelo hitro, gradnja je suha, kar pomeni, da je vnos vlage v primerjavi z drugimi materiali minimalen. Tudi izvedba inštalacij in končne obdelave so enostavne in čiste.

 

Oddajo Misija je mogoče, v kateri je predstavljen potek akcije v dveh nadaljevanjih, si lahko ogledate na spodnjih povezavah: