Naše zgodbe

Varčujemo z električno energijo

Varčujemo z električno energijo

V torek, 10. aprila 2012, smo na sedežu našega podjetja predstavili projekt rekonstrukcije razsvetljave, s katerim smo letno znižali stroške razsvetljave za kar 68 odstotkov.

Gre za investicijo v zamenjavo 295 živosrebrnih in flourescenčnih sijalk skupne moči 87,76 kilovatov z 230 svetili inteligentnega sistema razsvetljave REFLECTA skupne moči 35,81 kilovatov. S to investicijo bomo letno prihranili 32.000 evrov oziroma znižali porabo električne energije za razstvetljavo za 68 odstotkov. Investicija naj bi se nam povrnila v dveh letih.

 

Za zamenjavo sistema razsvetljave smo se odločili na podlagi analize, ki je pokazala, da: 

  • za potrebe notranje razsvetljave porabimo skoraj 20 odstotkov električne energije,
  • nam stara razsvetljava povzroča visoke stroške vzdrževanja,
  • slaba osvetljenost prostorov povzroča slabe delovne pogoje in zahteva montažo dodatnih svetilk in posledično še višjo porabo električne energije.

 

Jani Uranič, vodja proizvodnje in vzdrževanja, je ob tem povedal: »Trenutno smo izmerili okrog 50-odstotni prihranek pri razsvetljavi, z uporabo inteligentne senzorike pa predvidevamo še dodatni, 20-odstotni prihranek.«

Uvedba inteligentnega sistema razsvetljave REFLECTA prinaša poleg nižjih stroškov energije in zmanjšanja ogljičnega odtisa tudi zunanje financiranje. Kot je pojasnil mag. Aljoša Huber, direktor podjetja Svetloba: »V okviru razpisa UREE so še vedno na voljo sredstva za energetsko učinkovite električne stroje in naprave v gospodarstvu za obdobje 2011 do 2013. Podjetjem pomagamo tudi pri pripravi razpisne dokumentacije.«  

Udeleženci dogodka so si po okrogli mizi ogledali konkretno rešitev v praksi in izmenjali konkretne priložnosti, ki jih ponuja sistem inteligentne razsvetljave REFLECTA. Srečanje je del aktivnosti  'Razsvetljujemo Slovenijo in svet', ki jih organizira podjetje Svetloba s ciljem povečanja učinkovite rabe energije slovenskih podjetij.