Naše zgodbe

YTONG domine padale po Ljubljani

ytong domine

Kakšne domine! Kakšna kilometrska kača iz YTONG-a!

Ljudje so odprtih ust in z zadržanim dihom čakali, ali se bodo domine podirale tako, kot je bilo predvideno, ali pa se bo katera samovoljno vdala že prej.

To veličastno igro domin je v sodelovanju s Station House Opera pripravil Zavod Bunker 19. avgusta in z njo otvoril 14. mednarodni festival Mladi levi.

Oglejte si zanimiv VIDEO POSNETEK te spektakularne igre domin iz YTONG-a.

Letošnja tema festivala je bila vključenost človeka v družbeno okolje, poziv ljudem, naj sodelujejo v javnosti. Dokaz, da so se ljudje odzvali, je bila tudi kilometer dolga veriga domin iz YTONGA. Pri njenem postavljanju je sodelovalo več kot 70 prostovoljcev, med njimi naključni obiskovalci, stalni prebivalci četrti okoli Tabora, z veseljem so se priključili tudi prebivalci Doma za starejše občane Tabor. Ob tem je ena od upokojenk povedala:

»To je lepo, da smo zraven tudi upokojenci. Da se ve, da znamo delati in nismo samo za staro šaro.«

Idejni vodja projekta domin je Julian Maynard Smith, sicer umetniški direktor Station House Opera iz Londona. Za ansambel, ki vedno izbira nove odre, so bile ljubljanske ulice čudovit oder. »Res gre le za en kilometer, ki ga lahko prehodiš v desetih minutah,« je ob tem dejal, »toda združuje veliko različnih delov mesta. Združuje različna okolja. Ima nekakšno otroško privlačnost. To vsi razumejo.«
Navkljub številnim izkušnjam, je bil Julian Maynard Smith tik pred odprtjem nekoliko na trnih. »Če pride otrok, se jezim,« je povedal za televizijo Slovenija. »Zdaj je zelo napeto. 2000 domin je in če pade ena sama, je vse uničeno.«

Vendarle so domine začele padati ob pravem času. Simbolizirale so povezanost ljudi in narave. Zaskrbljenost nad prihodnostjo, da se ta ne bi zrušila kot domine.

Da bo prihodnost čim boljša, zgrajena na zdravih in sodobnih temeljih, si prizadevamo skupaj s številnimi drugimi tudi v našem podjetju. Tako smo lahko več kot ponosni, da smo z donatorstvom blokov YTONG sodelovali v tej umetniški predstavi z močnim simboličnim sporočilom, s katerim se je začel letošnji festival Mladi levi. Vsi, ki ga še želite obiskati, lahko to storite do 28. avgusta.