Naše zgodbe

YTONG na mednarodnem festivalu MLADI LEVI

ytong na festivalu mladi levi

Mednarodni festival Mladi levi bo letos že štirinajstič zapovrstjo poživil Ljubljano in njeno mestno četrt Tabor. Predstave sodobnega gledališča in plesa, ulični koncerti, vizualne instalacije in družabno življenje bodo prežemali mesto od 19. do 28. avgusta.
Festival pripravlja Zavod Bunker, nevladna in neprofitna kulturna organizacija, ki je z upravljanjem Stare mestne elektrarne to prenovljeno elektrarno v centru Ljubljane prelevila v oder sodobne umetnosti.

Na festivalu bo sodelovalo več kot 50 tujih umetnikov in 70 prostovoljcev. »Letos bomo zavzeli kolesa, avtobusne postaje in ulice v četrti Tabor,« pravijo na zavodu Bunker. »Praznovali in igrali se bomo na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja, podirali bomo domine, ki bodo padale en kilometer in se predvsem … igrali.«

Kaj je lepšega kot igra? In kaj je lepšega kot združiti koristno delo z zabavo, ki nosi obenem globlje sporočilo. Pri Ytongu vedno ponavljamo, da je naša gradnja sodobna, prijazna za okolje in za naše investitorje. Naš cilj so zadovoljni investitorji. Vedno več jih gradi z nami. Odlične izkušnje tistih, ki gradijo z Ytongom, se prenašajo od ust do ust. Polagajo temelje novim investitorjem. Kot domine.

Na festivalu Mladi levi bodo ustvarjalci uporabili naše YTONG zidake in z njimi demonstrirali projekt Domine.

Projekt Domine (Dominoes) je več kot kilometer dolga in veličastna  črta več tisoč zidakov (domin), ki čez dan s pomočjo več kot 80 prostovoljcev povezujejo različne dele mesta, ob pravem trenutku pa ustvarijo impozantno gibljivo skulpturo, ki se bliskovito premika skozi mesto. Projekt je zasnoval umetniški direktor Julian Maynard Smith iz mednarodno priznane britanske skupine Station House Opera,  ki velja za eno najbolj znanih angleških gledaliških sodobnih skupin. V gledališču razširjajo žanre, zato so njihovi odri vedno nepredvidljivi. Poigravajo se z gravitacijo in zamaknjenim časom, arhitektura postaja eden od njihovih soigralcev. Projekt bo v Ljubljani izveden prvič, tudi prvič v tem delu Evrope.