Natečaji in akcije

Natečaj za nove tipske Ytong hiše

V sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru smo v letu 2020 izvedli natečaj za štiri nove tipske hiše. Mladi študenti arhitekture so morali pripraviti idejne zasnove enodružinskih hiš, ki bi smiselno dopolnile Ytong ponudbo tipskih projektov hiš.

Adam

V natečaju je sodelovalo 10 študentov zadnjega letnika, v ožji izbor pa so prišle štiri zanimive rešitve. Avtorji idejnih zasnov in zmagovalci natečaja so naslednji:

  • Pinterič Nikola - hiša TAJA
  • Pečolar Grega – hiša FLORA
  • Žnidarec Katarina – hiša BRUNA
  • Ošlaj Nino – hiša ADAM

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, zagovalcem pa iskreno čestitamo!

BrunaFlora

Zmagovalci natečaja "Zero Challenge"

16. oktobra je žirija med tremi projekti, ki so se uvrstili v drugi krog Xellinega mednarodnega natečaja "Zero Challenge" in bili izbrani za dodelavo, izbrala zmagovalca. Žirija je nagrajencem podelila nagrade v največjem evropskem naselju vzorčnih hiš Blaue Lagune pri Dunaju.

Obrazložitve nagrad so v nemškem jeziku in so dostopne TUKAJ.

1. nagrada: Arch-Studio KFT, Budimpešta (Madžarska), Vestergom Ádám, v sodelovanju z: Csaba Szikra (HVAC)

2. nagrada: studio AH3 Architekten, Johannes Kislinger, Horn (Avstria). Ekipa: Johannes Kislinger, Christoph Oesterreicher, Miklos Modi, Ing. Klaus Tiller, Johann Eichinger, David Allram Bsc., Thomas Zelger

 

3. nagrada: Hönich Richárd DLA, Fialovszky Tamás, Budimpešta (Madžarska)

Izbrani udeleženci prvega kroga arhitekturnega natečaja

Prvi krog 1. mednarodnega arhitekturnega natečaja Xelle "Zero Challenge" je zaključen. Izmed 85 prijavljenih arhitekturnih birojev oziroma arhitektov iz 5 držav je petčlanska mednarodna žirija 29. maja 2012 izbrala 15 najboljših, ki jih je povabila k sodelovanju v drugem krogu. Vsi so sodelovanje potrdili.

Udeleženci 2. kroga 1. mednarodnega Xella arhitekturnega natečaja v srednji in vzhodni Evropi so:

AH3 Architekten ZT GmbH DI, DI Johannes Kislinger, Horn, Avstrija
AB Reinberg ZT GmbH, arch. Georg W. Reinberg, Dunaj, Avstrija
Rahm architekten zt-keg, DI Adele Gindlstrasser, Dunaj, Avstrija
Atelier BAAR s.r.o., Ing. Mag. Daniel Subin, Bratislava, Slovaška
JCArchitecture s.r.o., Ing. Arch. Juraj Ceresnak, Nitra, Slovaška
Pokorny architekti s.r.o., Ing. Arch. Pavol Pokorny, Bratislava, Slovaška
Arhitelje Arhitekti, Bojan Leva, Ljubljana, Slovenija
Jasna Ariana Starc , Velike Lašče, Slovenija
Blenkus-Florijancic d.o.o., DI Arch. Matej Blenkus, Ljubljana, Slovenija
Dobry Dum, Ing. Arch. Dalibor Borak, Brno, Češka
Ing. Vitezslav Novy,  Brno, Češka
Stempel & Tesar architects, Dr. Ing. Arch. Jan Stempel, Praga, Češka
Arch-Studio Kft., Ádám Vesztergom, Budaörs, Madžarska
Invenio Stúdió, Simon Balázs, Budimpešta, Madžarska
Építész Stúdió Kft., Tamás Fialovszky, Budimpešta, Madžarska

Projekti avstrijskih arhitektov [Pdf]

Projekti slovaških arhitekotv [Pdf]

Projekti čeških arhitektov [Pdf]

Projekti madžarskih arhitektov [Pdf]

Projekti slovenskih arhitektov [Pdf]

Utrinki z dela komisije

Mednarodni arhitekturni natečaj

Dragi arhitekti in projektanti,


vabimo vas, da sprejmete naš izziv. Sodelujte v edinstvenem projektu petih držav srednje in vzhodne Evrope in projektirajte hišo, ki bo postala sinonim za energijsko in ekonomsko odličnost. Eminentna natečajna komisija bo izbrala najboljše rešitve, Xella pa namerava zmagovalni projekt zgraditi v največjem evropskem naselju vzorčnih hiš Blaue Lagune na Dunaju.


KRATEK POVZETEK

Kot vodilni na področju inovativnih in ekonomičnih gradbenih rešitev smo se v Xelli odločili, da za vas pripravimo zanimiv izziv. Raziskave kažejo, da največji delež emisij, kar 40-%, povzročijo  gospodinjstva, zato je torej nastopil čas, da v sodelovanju z vami preoblikujemo prihodnost gradnje družinskih hiš. Skladno z evropsko zakonodajo glede energetske učinkovitosti stavb se bodo od leta 2021 v državah Evropske unije lahko gradile le skoraj nič energijske hiše, ki jih sicer bolj poznamo kot pasivne. Zato vas vabimo, da sprejmete naš izziv in sodelujete v tem edinstvenem mednarodnem arhitekturnem natečaju.

Vaša naloga bo oblikovanje odlične hiše v smislu porabe energije in ekonomičnosti.  Zmagovalni projekt namerava Xella zgraditi v največjem evropskem kompleksu vzorčnih hiš Blaue Lagune (Modra laguna) na Dunaju. Vaši konkurenti bodo po trije arhitekti iz petih evropskih držav, projekte pa bo ocenila 5-članska natečajna komisija, sestavljena iz eminentnih žirantov, dr. Martine Zbašnik Senegačnik iz Slovenije, arhitekta Aleša Brotaneka iz Češke, arhitekta Ljubomira Zavodnyja iz Slovaške, arhitekta Petra Medgyasszaya, MBA, iz Madžarske in arhitekta Heinza Ploederla iz Avstrije. 

V okviru natečajne naloge iščemo sodobno, dvonadstropno stanovanjsko hišo za 4 osebe, s tehničnimi rešitvami potrebnimi za doseganje kriterija energetske učinkovitosti  (skoraj nič energijska hiša), konceptualno zasnovano skladno z izhodišči uporabe gradbenega materiala "Ytong". 
Hiša naj bi bila zgrajena na parceli velikosti 482 m². Dobrodošla je uporaba sodobnih tehnologij in oblikovanja. Priporočamo, da se pri projektiranju osredotočite predvsem na uporabo trajnostnih materialov in proizvodov. Hkrati predlagamo, da uporabite sistem »pametna hiša«, ki omogoča upravljanje oziroma krmiljenje naprav v hiši s pomočjo  računalnika ali pametnih telefonov. 

Prvonagrajeni projekt naj bi se pridružil 85 vzorčnim hišam cca. 100 dobaviteljev, zgrajenih v vzorčnem naselju hiš "Blaue Lagune" na Dunaju (Avstrija). Kompleks obsega kar 74.000 m2 . Zaradi bližine Dunaja in odlične geografske lege, naselje  Blaue Lagune vsako leto obišče približno 200.000 obiskovalcev, od tega jih tretjina prihaja iz Slovenije, Slovaške, Češke in Madžarske.
Najboljši projekt bo torej tudi zgrajen, hkrati pa bodo trije najboljši arhitekti prejeli še materialne in denarne nagrade.

KAKO SE PRIJAVITE?


Za prijavo  v prvi krog vas prosimo, da izpolnite PRIJAVNICO .

Priložiti morate (najmanj tri) referenčne projekte, ki morajo biti (vsi skupaj) predstavljeni na eni poli pokončnega formata A1  (približno 60 x 84 cm). Referenčni projekti bodo ocenjeni z vidika funkcionalnosti, ekonomičnosti in kakovosti arhitekture. Prijavnica, skupaj  s predstavitvijo referenčnih projektov na eni poli, mora biti oddana v zaprti ovojnici, označeni s 6-mestno identifikacijsko številko, ki mora biti zapisana tudi na poli z referencami. 

Prosimo vas, da na ovojnico oz. kuverto napišete sledeče:  Application for Participation in Planning Project “Nearly Zero Energy House”, in jo pošljete najkasneje do 18. 5. 2012 do 12. ure (merilo bo poštni žig) na naslov:  Xella porobeton SI, d.o.o., Loke pri Zagorju 64, 1412 Kisovec.

Drugi krog. Na podlagi ocene referenčnih projektov bo natečajna komisija v drugi krog povabila po tri najboljše prijavitelje. Rok za oddajo natečajnih rešitev v drugem krogu je 13. 8. 2012, natečajna komisija pa bo vse rešitve pregledala in izbrala najboljše do konca avgusta. Predlagamo, da v prijavi v prvi krog natečaja izberete referenčne projekte, ki po svoji zasnovi najbolje predstavljajo bistvo tega natečaja. V roku enega tedna po prejetju obvestila o napredovanju v drugi krog natečaja, mora izbrani natečajnik obvezno potrditi ali zavrniti  udeležbo. V primeru zavrnitve udeležbe bo natečajna komisija k sodelovanju povabila nadomestnega kandidata. V drugem krogu bodo natečajniki izdelali projekt skladno z razpisano natečajno nalogo in pravili natečaja.  Projekte bo natečajna komisija ocenila skladno z merili podanimi v specifikaciji. Več informacij boste našli v pravilih natečaja.

POVABILO

POVABILO, ENG

PRIJAVNICA

PRAVILA NATEČAJA

PREDSTAVITEV ŽIRIJE

Dr. MARTINA ZBAŠNIK-SENEGAČNIK, Slovenija

ALEŠ BROTÁNEK, Češka

ĽUBOMÍR ZÁVODNÝ, Slovaška


PÉTER MEDGYASSZAY, Madžarska 

HEINZ PLOEDERL, Avstrija

Galerija "Nariši svojo hišico"