Energijsko varčno in naravno bivanje

Porobeton Ytong je v celoti sestavljen iz surovin, ki nas obdajajo v naravi in so praktično neizčrpne: kremenčevega peska, apnenca in vode. Ljudje smo svoje domove vedno gradili iz naravnih materialov, ki v postopku proizvodnje ohranijo svoje lastnosti. Zato je tudi učinek porobetona na naše počutje blagodejen in prijeten, objekti zgrajeni s proobetonom pa zagotavljajo zdravo bivanje za neomejeno število let.

 

 

Vzdrževanje optimalne temperature v prostoru

Temperature v Sloveniji se v različnih letnih časih drastično spreminjajo, razlike med najtoplejšim obdobjem in najhladnejšim je lahko celo 60°C stopinj. Vzdrževanje vsaj približno konstantne in prijetne temperature v objektu , npr. 21°C pozimi in do 25°C poleti, je zato lahko kar precejšen izziv. Da boste to dosegli, morate izbrati pravi način gradnje in primerne materiale. Materiali z večjo gostoto (beton, opeka,..) se v primeru pregrevanja težko "ohladijo", ker neprestano akumulirajo toploto v material, pozimi pa velik del energije prav zaradi akumulacije potroši ogrevanje samih zidov. To predstavlja investitorjem dodatne stroške pri vzdrževanju optimalne temperature v prostoru.

Ytong oz. porobeton s svojo celičasto strukturo in gostoto daje optimalne rezultate pri izolaciji objekta v zimskem in poletnem času. Akumulacija toplote v Ytongu je zelo majhna, zato pozimi ne ogrevamo zidov pač pa zrak, kar pomeni manjšo potrošnjo energije za ogrevanje. Ob tem Ytong kot dober izolator poskrbi, da se toplota v prostorih zadržuje. Poleti je situacija ravno obratna. Ytong v manjši meri akumulira toploto, ko pa se pregreje (v daljših vročinskih obdobjih) se tudi hitreje ohladi. Pregrevanje je torej manjše, Ytong kot dober izolator pa poskrbi tudi za manjši vdor toplote v notranjost objekta. Če okna zasenčimo in jih ne odpiramo ter poskrbimo za čim manjši vdor toplega zraka tudi skozi ostale odprtine, bo Ytong poskrbel, da bo zrak v notranjosti ostal primerne temperature. Izbira Ytonga za gradnjo stavbe torej pomeni, da boste prihranili pri stroških ogrevanja pozimi in hlajenja poleti in poskrbeli za ugodno temperaturo vaših bivalnih prostorov.