Blog (članki)

Temelji hiše

Temelji hiše

Temeljenje hiše je najpomembnejša faza pri gradnji. Kakovostni in pravilno zasnovani temelji so osnova za stabilnost in varnost zgrajene stavbe. Stavba je lahko odlično zgrajena in  vrhunsko opremljena, ...

Preberi več >>

Zelena gradnja

Zelena gradnja

Zelena gradnja je s prepričljivim razlogom poimenovana po zeleni barvi, ki jo ljudje povezujemo z vsem kar je ekološko in zdravju prijazno.

Preberi več >>

Gradnja hiše – projekt in nasveti

Ytong hiša Vita

Gradnja hiše naj bi se pričela s kakovostnim projektom v okviru katerega so definirana vsa oblikovna in tehnična izhodišča izvedbe  ...

Preberei več >>

Gradnja hiše v skladu s svetovnimi trendi

Gradnja hiše

Svetovni arhitekturni trendi so tudi naši trendi, saj ne zaostajamo za svetom. Trend projektiranja hiš je že kar nekaj let isti ...

Preberi več >>

 

13 stilov notranje opreme stanovanja

13 stilov

Slog življenja ter posredno tudi stil notranje opreme našega stanovanja ali hiše, izvira iz naše osebnosti, izkušenj, znanja pa seveda tudi okolja, iz katerega izhajamo. 

Preberi več >>

Dan odprtih vrat v Blagovici

Dom odprtih vrat Blagovica

Pridružite se nam na novem dnevu odprtih vrat, ki bo tokrat potekal v Blagovici. Na ogled bo tipska hiša Janja, nizkoenergijska hiša enostavnih oblik in zanimive razporeditve prostorov.

Preberite več >>

Prezračevalni sistem v družinski hiši

Sodobni prezračevalni sistemi omogočijo kontroliran pretok in izmenjavo zraka v hiši ter tako poskrbijo za ugodno klimo v prostorih in nižje stroške porabljene energije.

Preberite več >>

Gradnja eko hiše? Vsekakor!

Kako zgraditi hišo iz ekološkega materiala, ki se vam bo dolgoročno obrestovala kot pametna  investicija, ki bo zmanjšala stroške bivanja ter vzdrževanja in v kateri se boste počutili varno.

Preberite več >>

Dnevna soba – 10 rešitev za 10 najpogostejših napak

Dnevna soba

Dnevna soba je dandanes v stanovanju ali hiši osrednji prostor, ki služi tako za vsakodnevno druženje družinskih članov kot tudi za sprejemanje obiskov.

Preberite več >>

Podzemne hiše

Hiše pod zemljo so prav posebna izvedba hiš, ki pa v resnici običajno niso v celoti skrite v zemlji, pač pa so vanjo ponavadi le delno vkopane.

Preberi več >>

Sanacija gostilne v Sežani z uporabo toplotne izolacije Multipor na notranji strani

Kaj če želimo tudi starejše stavbe, predvsem tiste, ki sodijo pod spomeniško varstvo, kakovostno toplotno sanirati, ne da bi posegali v zunanjo podobo stavbe!? Ostane nam le ena možnost – izvedba toplotne izolacije zunanjih sten na notranji strani.

Preberi več >>

10 idej za ureditev doma

Vsi vemo, da imajo lahko majhni detajli zelo velik učinek.  Zato so pred vami nasveti za urejen dom z navodili, s pomočjo katerih boste lahko  brez večje škode v vaši denarnici hitro uredili vaše bivalne prostore kar z lastnimi močmi.

Preberi več >>

Beljenje stanovanja? Bodite sam svoj mojster!

Barvanje notranjih sten stanovanja in drugih notranjih prostorov je naloga, ki se je kar težko lotimo, čeprav se veselimo osvežitve prostorov.

 

Preberite več >

Gradbeno dovoljenje – za kaj ga potrebujete in kako do njega?

Če želite zgraditi novo stavbo ali pomožni objekt ter  razširiti ali konstrukcijsko preoblikovati obstoječo stavbo potrebujete gradbeno dovoljenje. Od junija 2018 gradbeno dovoljenje ne bo več potrebno za odstranitev oziroma rušenje stavbe, za enostavne prenove ter za začasne objekte.

Preberite več tukaj >

Stopnice in stopnišče v družinski hiši

Stopnišče oziroma kar stopnice so nujen arhitektonski element v večnadstropnih hišah, saj poskrbijo, da so posamezna nadstropja hiše med seboj povezana ali z notranjimi  ali pa z zunanjimi stopnicami.

 

Preberite več tukaj >>

Pregled Multipor fasade stare 20 let

28. marec 2018 -  20 letnica proizvodnje in prodaje Multipor toplotnoizolacijskih plošč je bila obeležena zelo pogumno, kar s kontrolo njegove kakovosti. Avstrijski gradbeni inšpektor Michael Hladik je pregledal kontakno fasado narejeno na družinski hiši v kraju Stulln na Bavarskem.

Preberite več tukaj >>

WC in kopalnica – ideje za obnovo

20. marec 2018 - V vsakem domu bi bilo najboljše imeti ločen WC in kopalnico, torej vsakega v svojem prostoru. Vsakdo od nas se je že večkrat znašel v situaciji, ko takoj potrebuje WC ali kopalnico, toda prostor je ravno takrat žal zaseden. Da se takšnim neljubim situacijam izognemo, je najboljša rešitev ločitev WC-ja in kopalnice, kar včasih niti ni tako zelo težko izvedljivo, je pa praktično misija nemogoče v že tako majhnih stanovanjih v blokih.

Preberite več tukaj >>

Pasivna hiša

08. marec 2018 - Pasivna hiša zagotavlja izjemno udobje bivanja z zelo nizko porabo energije za ogrevanje. Porabi namreč le do 15 kWh/m2 ali do 1,5 litra kurilnega olja na m2 ogrevane površine, kar predstavlja od 80 do 90 % manjšo porabo energije od klasično grajenih hiš. Pri pasivni hiši gre za zmanjševanje toplotnih izgub ter maksimalni izkoristek energije sonca ter notranjih virov energije.

Preberite več tukaj >>

Fasada – obleka vašega doma

23. februar 2018 - Fasada daje vašemu domu karakter, zato ima najpomembnejšo vlogo pri ustvarjanju prvega vtisa na ljudi. Vsi  pa dobro vemo, kako pomemben je prav prvi vtis. Beseda fasada je latinskega izvora in izvira iz besede „facies“, ki pomeni zunanjost oz. zunanji izgled ali obraz.

Preberite več tukaj >>

Cena gradnje družinske hiše

13. februar 2018 - Cena gradnje družinske hiše je največja neznanka za bodoče graditelje hiš, kajti nanjo vpliva mnogo dejavnikov in na nekatere od njih investitor pogosto niti nima vpliva. Finančna sredstva so seveda ključni moment pri sprejemanju odločitev glede načina gradnje hiše in njenih karakteristik.

Preberite več tukaj >>

Pasivna in nizkoenergijska gradnja s sistemom ytong in multipor

16. januar 2018 - Izraza pasivna in nizkoenergijska gradnja sta pred leti postavila nekaj novih izzivov v razumevanju stanovanjske gradnje. V želji po zmanjševanju rabe energije v stavbah, predvsem pa rabe energije za ogrevanje, se je pojavilo nekaj mejnikov, ki opisujejo energijsko učinkovitost stavbe. Energijsko učinkovita hiša oz. stavba naj bi imela rabo energije za ogrevanje manjšo od 50 kWh na kvadratni meter uporabne površine na leto, nizkoenergijska hiša oz. stavba pa pod 25 kWh/m2a.

Preberite več tukaj >>

MULTIPOR - toplotna izolacija iz porobetona

toplotno izolacijske plosce multipor

6. december 2017 - Klasični zidaki in ostali gradbeni elementi iz porobetona Ytong, dosegajo najboljšo toplotno prevodnost 0,084 W/mK ( pasiv blok Ytong ima celo toplotno prevodnost 0,074 W/mK), kar jih po uveljavljenih kriterijih ne uvršča med toplotno izolacijske materiale. Razvoj in nove tehnologije pa sedaj omogočajo izdelavo toplotne izolacije iz porobetona po imenu Multipor, ki ima toplotno prevodnost 0,043 W/mK. To pa je že zelo blizu klasičnim toplotno- izolacijskim materialom.

Preberite več tukaj >>

Uporaba toplotno izolacijskih materialov v zunanjih oblogah višjih stavb

05. junij 2017 - Zdaj že dobro znana tehnična smernica TSG-1-001:2010; Požarna varnost v stavbah je prinesla kar lepo spremembo pri izvedbi toplotno izolacijskih oblog stavb. Predvsem tistih stavb, ki so višje od 10 metrov. S stališča gradbene fizike je fasada najpomembnejši element v ovoju stavbe, saj predstavlja največji delež ovoja. Iz istega razloga pa je fasada v primeru požara tudi najobčutljivejši del v ovoju.

Preberite več tukaj >>

Toplotna izolacija stolpnice v Zagorju s toplotno-izolacijskimi ploščami Multipor

03. junij 2017 - Stanovanjski fond v Sloveniji je relativno star in takratnemu času primerno tudi ustrezno grajen. Stavbe, grajene pred letom 1970, praviloma niso imele nikakršne toplotne izolacije. Toplotno zaščito so nudili le nosilni elementi – opeka in armiran beton. Ena takih stavb je tudi stolpnica na naslovu Cesta zmage 7 v Zagorju ob Savi. Energijska sanacija fasade stolpnice je bila nujna, saj so se stanovalci že dlje časa zavedali, da je njihova stavba sicer kakovostno grajena, vendar je z vidika rabe energije za ogrevanje izredno potratna.

Preberite več tukaj >>