Kaj je Silka

SILKA je blagovna znamka silikatnih zidakov in drugih silikatnih gradbenih elementov, ki jih pod svojo streho od leta 2005  trži Xella.

Silikatni zidaki se v gradbeništvu uporabljajo že od leta 1898 in s tem sodijo med tradicionalne gradbene materiale, čeprav je njihova uporaba po Evropi zelo različna. Najbolj se uporabljajo  v zahodni Evropi, predvsem v Nemčiji. Na Nizozemskem, v Belgiji, pa tudi na Poljskem jih poznajo in uporabljajo že zelo dolgo.

Pred leti je bila silikatna opeka pri nas znana predvsem kot fasadna obloga, z zaprtjem tovarne v Brežicah pa je skoraj povsem izginila s slovenskega trga.  Xella zapolnjuje to vrzel s svojim programom silikatnih zidakov, ki s svojimi prednostmi odlično dopolnjujejo Ytong gradbeni sistem.

Strokovnjaki namreč  silikatno opeko  zaradi njenih najbolj zanimivih lastnosti, predvsem odlične zvočne izolativnosti  in tlačne trdnosti, vse bolj uporabljajo za izvedbo delov gradbene konstrukcije, ki jih je težko ali nemogoče  izvesti  z drugimi gradbenimi materiali.  

Sestava in vpliv na okolje

Silka silikatni zidaki so proizvedeni iz povsem naravnih sestavin : kremenčevega peska, apna in vode.

Proizvodni proces porabi veliko manj energije v primerjavi s proizvodnjo klasične opeke in je zelo podoben proizvodnji porobetona Ytong.  Prav tako kot v proizvodnji Ytong gradbenih elementov, tudi pri proizvodnji Silka silikatnih zidakov ne nastajajo okolju škodljive snovi. Celoten proces je čist, brez hrupa in neprijetnih vonjav, zato je zdravju in okolju prijazen.